Salutació

L’intenció d’aquest blog és mostrar mitjançat imatges part del patrimoni natural i arquitectònic de la terra on visc. Tot i el seu nom, aquest blog no es limita únicament a la comarca natural de les Guilleries, sinó que també fa incursions a terres com el Collsacabra, Savassona, la Plana de Vic i demés contrades veïnes, les quals també sento com a meves. Espero que us agradi.

dimarts, 25 d’agost del 2009

El Far de les Guilleries

El Far


Vista des del Far

El Far

Santuari de la Mare de Deu del Far, La Selva, Catalunya
Canon EOS 400D, Tamron AF 18 - 250
18 / Agost / 2009

Santuari (la Mare de Déu del Far) del municipi de Susqueda (Selva), de la parròquia de Sant Martí Sacalm, a l'extrem d'una impressionant cinglera (roca del Far, 1 111 m). Esmentat ja el 1269, era regit per beneficiats. El 1375 hi havia una confraria, que al s XVII arribà a tenir un miler de fidels. La primitiva església fou enderrocada per un terratrèmol el 1425; l'edifici actual fou bastit en 1599-1648 (el campanar fou completat el 1720). La imatge d'alabastre, d'un gòtic molt evolucionat, és del s XV i fou restaurada el 1922. El santuari i l'hostal han estat restaurats el 1970. Els cingles del Far constitueixen l'extrem oriental de la gran cinglera que limita pel sud-est l'altiplà de Collsacabra, damunt el Ter; prenen la forma d'una proa avançada damunt la riera de Rupit (oest) i la vall d'Hostoles (est), a la punta de la qual hi ha el santuari.

Fonts consultades:
L'enciclopedia
Localització:
Mare de Déu del Far, Susqueda

3 comentaris:

Jordi Gavaldà ha dit...

Hola Albert!! ha estat tot una gran sorpresa retrobar-te en forma de comentari al meu blog. Sempre que vaig a Sant Hilari o passo per les Guilleries recordo les maravelles que ens ensenyes en el teu blog, com es nota que t'estimes la nostra terra!!!
M'agradaria repetir la trobada que varem fer a Girona, promoguda per en David Soler, però aquesta vegada a qualsevol indret de les Guilleries, podria ser espectacular!!
Espero que tot vagi bé i que ens continuis regalant amb la teva maravellosa visió d'aquestes contrades tant estimades per mi.
Ah i felicitats per l'etiqueta de blog recomenat per gencat! és de justícia.
Una forta abraçada i ànims que comença el curs.

Per cert, tranquil o com dirien a "ses illes", "no et frissis", que jo també dec tenir de l'ordre de 50 missatges per contestar.

Jordi

Ester Puig ha dit...

Hola Albert! Àixò és fantàstic! tens un blog molt cuidat, i molt ben recomanat, t'ho mereixes!

I les fotografies una passada! per cert, el segon cognom és Marin?

Salutacions!

Ester

Albert Codina ha dit...

Hola Jordi!

En primer lloc i com sol ser habitual en les meves respostes perdo per el retard. Cada cop em costa més trobar temps per sortir a tirar alguna foto, editar-la i penjar-la al bloc. Per sort però aquestes festes m'han permes trobar unes estones per afegir una nova entrada i fer algun petit retoc.

M'alegra que t'hagin agradat les últimes entrades, a veure si puc posar alguna cosa nova en els próxims dies.

Per altra banda, trobo que les Guilleries seria un lloc fantàstic per a la trobada. Intentare estar atent :)

Una abraçada,

Albert

Hola Ester,

Moltes gràcies per el teu comentari. La veritat és que la recomanació del patrimoni.gencat va ser tot un estimul. I si, el meu segon cognom és Marín.

Salut!

Albert